Welke voetproblemen zijn er?

~ Alle klachten op deze pagina kunnen bij Pedicure Create behandeld worden


Voetschimmel 

Voetschimmel, in de volksmond ook wel bekend als "zwemmerseczeem", ontstaat gemakkelijk wanneer je op blote voeten door (vochtige) ruimtes loopt waar ook anderen op blote voeten lopen. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad, sauna of kleedkamer. Een schimmel kan altijd en overal aanwezig zijn, dus kun je er makkelijk mee in aanraking komen. Meestal begint een voetschimmelinfectie tussen de kleine teen en de naastliggende teen: hier is namelijk weinig ruimte voor ventilatie. In dichte schoenen is het warm en vochtig (zweetvoeten) en ontbreekt het aan ventilatie. Verblijven je voeten langere tijd in een warm en vochtig klimaat, dan wordt de huid week. Heb je een wondje, kloofje of schaafplekje? Dan ziet een schimmelinfectie sneller zijn kans.

Wanneer je een schimmelinfectie vroeg in de gaten hebt, kun je ook snel en doelgericht gaan behandelen. Op tijd handelen voorkomt verergering!

Laat je het echter onbehandeld, dan kan de schimmelinfectie zich uitbreiden over de gehele voet(zool) en nagels.

De symptomen van voetschimmel zijn:  huidschilfers,  jeuk, kloofjes, rode huid, blaasjes en eelt.

Schimmeldodende crème is zonder recept te koop bij de drogist of verkrijgbaar bij mij in de praktijk. Daarnaast zijn er diverse natuurlijke producten die schimmels remmen of tegen gaan en kun je preventief te werk gaan.

Was de voeten niet met zeep om de PH waarde (zuurtegraad) van de huid laag te houden. Droog de voeten altijd goed af, ook tussen de tenen! Trek dagelijks schone, liefst katoenen, vocht-opnemende sokken aan was deze op 60 graden. Draag schoenen die ventileren en wissel schoenen af. Behandel schoenen en sokken met schimmeldodend middel. Trek in openbare ruimtes slippers aan.

Maak gebruik van een voetenbad met azijn of smeer de voeten met kokosolie in.

Voetschimmel geneest niet vanzelf en is zeer besmettelijk.

 

Kalknagel (schimmelnagel)

Kalknagels zijn  schimmelnagels en zijn een variant van voetschimmel die de nagel ontsiert. Het kan ontstaan in je nagels maar ook vanuit een voetschimmelinfectie. Een schimmelnagel herken je aan de verkleuringen van de nagelplaat (geel/wit/bruin), verdikking en het makkelijk afbrokkelen van de nagel. Het is geen pijnlijke aandoening tenzij de nagelplaat zo verdikt raakt dat hij tegen de schoen gaat drukken. Ook deze aandoening is besmettelijk en kan makkelijk alle nagels infecteren. Behandeling is zeer goed mogelijk met behulp van frezen, druppels, spray, laser of medicatie. Indien het aanwezig is zal het niet meer vanzelf weg gaan en alleen maar verergeren. 

Om de schimmel aan te tonen maak ik zo nodig gebruik van de FungiCheck test.

 

Trauma nagel 

Deze nagel is beschadigd en daardoor vergroeid ten gevolge van een trauma. Er kan sprake zijn van een blauwe verkleuring bij een hematoom (bloeduitstorting) of juist witte verkleuring van de nagelplaat bij een loslating van de nagel. Dit kan veroorzaakt worden door flink stoten.

 

Hoornnagel

Deze nagel is 'verdikt' zonder dat er sprake is van infectie. Het is een niet besmettelijke aandoening waarbij de nagel verkleurt naar een gelige of bruine kleur. Hij ontstaat door druk (in schoen).

 

Ingroeiende nagel

Bij een ingroeiende nagel groeit de rand van de teennagel tegen de huid aan, wat druk en pijn veroorzaakt. Drukt de nagel in de huid dan ontstaat er een wondje dat gemakkelijk kan ontsteken. Meestal gebeurt dit aan de grote teen. De huid naast de nagel wordt dik, rood en pijnlijk en raakt ontstoken. Een pedicure kan bij milde klachten preventief de hoeken van de nagels vrij leggen. De nagels op de juiste manier knippen werkt preventief.

 

Likdoorn

Een likdoorn is een eeltplek op de voet of teen ontstaan door druk en wrijving. Midden in is duidelijk een doorn te zien welke ook pijn geeft bij druk. De doorn is een ophoping van dode huidcellen die door druk in het centrum van de eeltbult naar binnen groeit. Vaak komt dit door het dragen van te krappe schoenen.

 

Eelt/ Kloven

Eelt is een verdikking van de huid op de voet of tenen die ontstaat wanneer er veel druk of wrijving op de voet is. Een beetje eelt is deel van de natuurlijke bescherming van de voet - iedereen heeft dit. Echter, bij teveel eelt kan dit klachten en kloven (scheurtjes) veroorzaken. Dit kan tot in de huid doorscheuren, wat bloeden en pijnklachten tot gevolg heeft. Vaak wordt dit veroorzaakt door slechte hydratatie en ventilatie waardoor er droge voeten ontstaan. Niet goed passende schoenen en slippers vergroten de kans op druk en dus de aanmaak van pathologisch (teveel) eelt. Het is belangrijk om de voeten goed te verzorgen en dagelijks in te smeren met een voedende en hydraterende crème en een pedicure te bezoeken voor een behandeling van overtollig eelt en/of kloven.

 

Blaren

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Eerst ontstaat er een rode plek. Als de wrijving blijft bestaan, dan ontstaat er een holte met vocht tussen twee huidlagen. De meeste blaren gaan vanzelf over als de oorzaak weggenomen wordt, bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Doorprikken van de blaar is lang niet altijd nodig en geeft een verhoogde kans op infectie. Indien het lopen erg wordt bemoeilijkt door pijnklachten, dan kan de blaar zo steriel mogelijk worden doorgestoken. Ontsmet de wond nadien en houd het goed schoon door deze af te plakken met een pleister.

 

Voetwratten

Een wrat (verruca) is een virus (HPV) dat verspreid wordt door direct contact. Voetwratten zijn kleine ophopingen van huidcellen die meestal gesitueerd zijn op de voetzool. Ze zijn wit met kleine zwarte puntjes (bloedvaatjes). Vaak zijn ze plat of mild verheven. Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De meeste verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer. Bij pijn of hinder kan deze echter beter behandeld worden. In overleg kan de huisarts of pedicure een behandeling aanbieden. De behandeling van wratten kan door verbranden, bevriezen of uitlepelen - de gekozen methode verschilt per persoon en hulpverlener.

 

Wintertenen

Wintervoeten ontstaan doordat voeten te lang aan de kou zijn blootgesteld, in combinatie met een slechte doorbloeding van de haarvaartjes van de voethuid door tijdelijke vernauwing en krampen. Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid.  Mensen met wintertenen hebben dan last van blauw-rode gezwollen tenen/voeten die jeuken en erg pijnlijk kunnen zijn. Indien er sprake is van wintervoeten kan het beste blootstelling aan kou vermeden worden. Verder kun je afwisselend koude en warme voetenbaden nemen en warme sokken van katoen of wol dragen. Tevens is het aan te raden een crème te gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

 

Zweetvoeten

Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmteregulatie in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Zweetvoeten kunnen voorkomen worden door ervoor te zorgen dan je voeten droog zijn, vaak je (liefst katoenen) sokken te wisselen en droge (leren) schoenen te dragen en zodra het kan open schoenen aan trekken. Daarnaast helpt het om een voeten bad te nemen met zwarte thee of azijn en je voeten te wassen met lauw warm water. Ook het mogelijk de zweetvoeten te verzorgen en behandelen met een crème of poeder.

 


Wat kan je zelf doen om voetklachten te voorkomen?


Je voeten verdienen aandacht! Zorg dus voor rust, reinheid en regelmaat:

  • Geef je voeten een welverdiend rustmoment met een ontspannend voeten bad.
  • Reinheid voor je voeten betekent elke dag goed wassen en drogen gevold door een fris paar sokken. Gebruik een verzorgende crème en knip je nagels niet te kort: zo voorkom je  ingroeiende nagels.
  • Gun je voeten een regelmatig bezoek aan de pedicure om mooie gezonde voeten te krijgen en te houden. 
  • Vraag bij milde voetproblemen direct om advies: laat het niet wachten en daarmee mogelijk verergeren!
  • Draag verder goed passende schoenen in de juiste lengte- en breedtemaat. Zorg dat ze voldoende ondersteunen en kies een niet al te hoge hak. Druk en wrijving veroorzaken onder andere teveel eelt of likdoorns.

Teveel eelt verwijderen kan de huid beschadigen, laat je adviseren of behandelen door een professional.

  • Daarnaast kan bijvoorbeeld het (verkeerd) behandelen van voetwratten ervoor zorgen dat de klacht verergert in plaats van verdwijnt, wees daar bedacht op.
  •  Draag slippers in openbare ruimtes, dit ter voorkoming van o.a. voetschimmel.